وکیل تجدیدنظرخواهی

مجازات

مراجع تجدید نظر کیفری کدام است؟

مراجع رسیدگی کیفری از دیگر مباحث مرتبط به صلاحیت رسیدگی است. در یک تقسیم بندی کلی به دو مرجع نخستین و تجدیدنظر تبدیل می شود. یکی از شرایط وکیل تجدیدنظرخواهی تسلط بر روی مباحث و شرایط دادگاه های تجدید نظر است.

مدت زمان تجدید نظر خواهی چقدر است؟

وقتی حکمی صادر می شود علی القاعده  طبق ماده 431 ادک به اشخاص مقیم در ایران مدت بیست روز و اشخاص مقیم خارج از کشور مدت 2 ماه  فرصت اعتراض می دهند اگر اعتراض نکردند حکم قطعی می شود و اگر اعتراض کردند در مراجع رسیدگی مجدد رسیدگی می شود و تصمیم این مراجع قطعی است. همچنین در برخی جرایم از همان ابتدا حکم قطعی است و فرصت تجدید نظر خواهی وجود ندارد.

بنابراین وکیل تجدیدنظرخواهی می بایست در مدت زمان تعریف شده اقدام به تجدید نظر خواهی کند چرا که خارج از مدت زمان ذکر شده  امکان رسیدگی و تجدید نظر خواهی وجود ندارد.

در چه مواردی حکم دادگاه کیفری قطعی می شود؟

 از دیگر نکات مهمی که در بحث تجدیدنظرخواهی می بایست مدنظر قرار بگیرد موارد قطعی شدن حکم دادگاه است. حکم دادگاه کیفری در موارد خاصی قطعی می شود که در این قسمت به آن اشاره می شود:

  • درهنگام صدور رای قطعی و غیر قابل اعتراض باشد. م 427
  • جرایم مستحق دیه یا ارش کمتر از یک دهم دیه و جرایم تعزیری درجه 8
  • در هنگام صدور رای؛ رای قابل اعتراض ولی طرفین اعتراض نکنند.
  • درهنگام صدور رای قابل اعتراض در مهلت مقرر اعتراض می شود و رای رسیدگی مجدد صادر می شود این رای قطعی است.

برای ارتباط با وکیل تجدیدنظرخواهی با گروه وکلای السا در تماس باشید.

02188201315-19

آیا بعد از قطعیت آرا دیگر نمی توان به رای اعتراض کرد؟

بعد از قطعیت رای، قاعده اعتبار امر مختومه حاکم است به این معنی که امر مذکور مختومه است و رسیدگی مجدد امکان پذیر نیست . ولی با این وجود باز هم احتمال این می رود که علی رغم قطعی شدن حکم رای صادره نقض شود مانند فردی که به اتهام قتل عمد محکومیت قطعی دارد و بعد از قطعیت حکم مشخص می شود مقتول در زمان ارتکاب جرم در قید حیات بوده است و به دلایل دیگری فوت کرده است. این موارد در ماده 474 قانون آدک مشخص شده است و اصطلاحا اعاده دادرسی نامیده می شود.

 وکیل تجدیدنظرخواهی ضمن تسلط بر قواعد تجدیدنظرخواهی می بایست بر شرایط اعاده دادرسی نیز مسلط باشد و درصورت احراز شرایط اقدام به اعاده دادرسی کند.

اثر اعتراض به آرا چیست؟

اعتراض به آرا دو اثر اصلی دارد؛ اثر اول اثر تعلیقی است به این معنی که اعتراض به حکم مانع قطعی شدن و لازم الاجرا شدن حکم می شود و به محض این که نسبت به حکمی اعتراض شد حکم اجرا نمی شود و تا تعیین تکلیف در مرجع رسیدگی مجدد حکم اجرا نمی شود مگر در فرضی که طبق ماده 376 ادک حکم برائت یا تعلیق تمام مجازات صادر شود در این دو مورد حکم فوراً اجرا می شود.

اثر دوم اعتراض به آرا؛ اثر انتقالی است به این معنی که بعد ازاعتراض به آرا پرونده از مرجع بدوی به مرجع بالاتر منتقل می شود . بنابراین یکی از اصول مهم تجدید نظر خواهی که می بایست مدنظر وکیل تجدیدنظرخواهی قرار بگیرید این است که دادگاهی که به اعتراض به آرا رسیدگی می کند از نظر سلسله مراتب در درجه بالاتر از دادگاه بدوی است.

واخواهی چیست؟

یکی از مراحل مهم رسیدگی کیفری واخواهی است. وکیل تجدیدنظرخواهی در مواردی که محکوم علیه غایب است می بایست به این مرحله واقف باشد چرا که این مرحله جدا از تجدیدنظرخواهی است و فرصتی مناسب برای دفاع از محکوم علیه غایب است.

اعتراض به آرا به دو بخش قبل از قطعیت حکم و بعد از قطعیت حکم تقسیم می شود . قبل از قطعیت حکم اگر حکم دادگاه غیابی باشد واخواهی و اگر رای دادگاه حضوری باشد تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی از طرق اعتراض به آرا است.

مواد قانونی واخواهی کدام است؟

 مواد 406 و 407 آیین دادرسی کیفری مصوب 1392

در چه شرایطی رای غیابی است؟

از دیگر نکات مهمی که باید وکیل تجدیدنظرخواهی اطلاع داشته باشند شرایط رای غیابی است. رای غیابی صرفا نسبت به محکوم علیه واقع می شود و نسبت به شاکی رای نمی تواند غیابی باشد.

پس از پایان رسیدگی دادگاه پس از اعلام ختم دادرسی ظرف یک هفته می بایست حکم صادر کند اگر متهم یا وکیل او در هیچ یک از جلسات دادگاه حضور نداشته باشد و لایحه دفاعیه هم نفرستاده باشد  رای دادگاه غیابی است و اگر  متهم یا وکیل او حتی در یکی از جلسات رسیدگی حضور داشته باشند یا لایحه دفاعیه فرستاده باشند رسیدگی به صورت حضوری است.

ملاک حضور یا عدم حضور متهم یا وکیل او در جلسات دادگاه است و عدم حضور شاکی موجب غیابی شدن رای نمی شود و در واقع رای دادگاه همواره نسبت به شاکی حضوری است.

حضور یا عدم حضور متهم در جلسه محاکمه مطرح است پس اگر در جلسات تحقیقات مقدماتی حضور داشته باشد ولی در جلسه دادگاه حضور نداشته باشد رای دادگاه کماکان غیابی است.

برای ارتباط با وکیل تجدیدنظرخواهی با گروه وکلای السا در تماس باشید.

02188201315-19

در تمامی جرایم به جز جرایم حق الهی( مثل: شرب خمر) امکان صدور حکم غیابی است و در این جرایم اگر محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای برائت صادر کند. بنابراین در جرایم که جنبه حق اللهی دارند به دلیل این که نمی توان حکم غیابی صادر کرد؛ پرونده تا زمان دستگیری متهم باز است . تبصره 3 م 406

اشخاصی که حق واخواهی دارند؟

فقط محکوم علیه غایب

بنابراین شاکی تحت هر شرایطی حق واخواهی ندارد و متهم نیز در صورتی که حکم حضوری گرفته باشد نمی تواند واخواهی کند. بنابراین وکیل تجدیدنظرخواهی صرفا در مقام دفاع از موکل محکوم علیه خود می تواند واخواهی کند.

 نسبت به چه احکامی می توان واخواهی کرد؟

 فقط حکم محکومیت

در واقع با توجه به این که واخواهی فقط حق متهم است منطقی نیست که محکوم علیه نسبت به حکم برائت درخواست واخواهی کند!!!  (واخواهی کند که چرا من را تبرئه کردید؟؟!!!)

مهلت واخواهی تا چه زمانی است؟

از دیگر نکات مهمی که می بایست مدنظر وکیل تجدیدنظرخواهی قرار بگیرد مهلت واخواهی است. مهلت واخواهی در صورتی که ابلاغ واقعی باشد(ابلاغ به خود متهم تحویل داده شده باشد)

20 روز پس از ابلاغ واقعی برای متهم مقیم ایران

2 ماه برای اشخاص مقیم خارج از کشور

در مواردی که ابلاغ قانونی باشد این مهلت ها از زمان اطلاع متهم از حکم آغاز می شود.

مرجع رسیدگی بعد از واخواهی چه مرجعی است؟

اگر از حکم غیابی دادگاه، واخواهی شود. دادگاه صادر کننده حکم غیابی صلاحیت رسیدگی دارد. در واقع واخواهی اثر انتقالی ندارد. بنابراین وکیل واخواهی باید در همان دادگاه بدوی اقدام به دفاع کند.

بعد از این که حکم غیابی صادر شد. متهم در مهلت های پیش گفته فرصت دارد که واخواهی کند و اگر واخواهی نکرد. تنها اعتراضی که برای فرد باقی مانده است اعتراض در مراجع رسیدگی مجدد است . در واقع واخواهی حقی برای متهم است که به غیر از حق تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی است. و وکیل تجدیدنظرخواهی می بایست از این حق بهره کافی ببرد.

همچنین در صورتی که متهم در مهلت های مقرر درخواست واخواهی کند مرجع صادر کننده حکم غیابی؛ مجدداً تشکیل جلسه می دهد و رسیدگی می کند و هر حکمی که صادر کند قابلیت تجدیدنظرخواهی یا فرجام خواهی را خواهد داشت.

دادگاه تجدید نظر استان صلاحیت رسیدگی به چه جرایمی را دارد؟

آگاهی از مراجع تجدید نظر برای وکیل تجدیدنظرخواهی ضروری است.

در صورتی که حکم دادگاه حضوری باشد یعنی لااقل در یکی از جلسات دادگاه متهم یا وکیل او حاضر باشند یا لایحه دفاعیه فرستاده باشند رای دادگاه حضوری است و ظرف مهلت  20 روزه برای اشخاص مقیم در ایران و دوماه برای اشخاص مقیم در خارج قابل اعتراض است (م 431 ادک) این مهلت از تاریخ ابلاغ رای حضوری یا پایان مهلت واخواهی در احکام غیابی است.

مرجع صالح رسیدگی به اعتراض کدام است؟

تمامی آرا دادگاه های کیفری قابلیت اعتراض را دارند جز جرایم تعزیری درجه هشت و جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش در صورتی که میزان یا جمع دیه کمتر از یک دهم دیه کامل باشد.( م 427 ادک ) در واقع در این دو مورد رای دادگاه قطعی است و امکان اعتراض وجود ندارد.

 

برای ارتباط با وکیل تجدیدنظرخواهی با شماره های زیر در تماس باشید

02188201315-19

 

فرجام خواهی و تجدید نظر خواهی یک فرآیند واحد است تنها تفاوت در مرجع رسیدگی به اعتراض است در واقع در تجدید نظر خواهی مرجع رسیدگی به اعتراض دادگاه تجدید نظر استان و در فرجام خواهی مرجع رسیدگی به اعتراض دیوان عالی کشور است.

برای رسیدگی به اعتراض قبل از قطعیت حکم و بررسی مجدد پرونده اصل بر صلاحیت دادگاه تجدید نظر است و خلاف آن امری استثنایی است که نیاز به تصریح دارد. (م 426 قانون آدک) دادگاه تجدید نظراستان  صلاحیت استانی داشته و در مرکز استان تشکیل می شود. اصولاً تعداد اعضا آن سه نفر است و یک رئیس و دو مستشار دارد که با حضور دو عضو نیز رسمیت می یابد(قسمت دوم ماده 426)

برای ارتباط با وکیل تجدیدنظرخواهی با گروه وکلای السا در تماس باشید

استثنائات این صلاحیت به این شرح است:

  • در جرایم در صلاحیت دادگاه ویژه روحانیت که رسیدگی به اعتراض به احکام در صلاحیت دادگاه ویژه روحانیت است.
  • در جرایم در صلاحیت دادگاه نظامی رسیدگی به اعتراض در صلاحیت دادگاه تجدید نظر نظامی است
  • در جرایم ماده 428 ادک رسیدگی به اعتراض در صلاحیت دیوانعالی کشور است .

-محل تشکیل دادگاه تجدید نظر استان کجاست؟

  مرکز هر استان( 426 ادک)

-تعداد قضات دادگاه تجدید نظر استان چند نفر است؟

یک رئیس و دو مستشار  که با دو عضو نیز رسمیت می یابد.

برای ارتباط با وکیل تجدیدنظرخواهی با گروه وکلای السا در تماس باشید

– مهلت درخواست تجدید نظر خواهی یا فرجام خواهی تا چه زمانی است؟

از مهم ترین نکات  برای اشخاص مقیم ایران 20 روز و برای اشخاص مقیم خارج 2 ماه است. م 431 ادک

چه اشخاصی حق تجدید نظر خواهی دارند؟

– اشخاص زیر حق در خواست تجدید نظر یا فرجام را دارند:

  • 1- محکوم علیه،  وکیل یا نماینده قانونی
  • 2- دادستان
  • 3- شاکی یا مدعی خصوصی یا وکیل یا نماینده قانونی وی  / م 433 ادک /

بنابراین شاکی و محکوم علیه می توانند به وکیل تجدیدنظرخواهی وکالت بدهند تا به وکالت از آن ها اقدام به تجدید نظر خواهی کند.

 آرا دادگاه اطفال و نوجوانان در تمام موارد قابل تجدید نظر خواهی است. م 445 ادک

نکته:  آرایی که در مرحله تجدید نظر صادر می شود قطعی است. م 443 ادک

گروه وکلای السا در خصوص تجدید نظر خواهی در محاکم کیفری چه خدماتی ارائه می دهد؟

گروه وکلای السا با بهره گیری از وکلای متخصص و فارغ التحصیلان دکتری حقوق کیفری از دانشگاه تهران بهترین وکیل تجدیدنظرخواهی را در اختیار شما قرار خواهد داد و شما یقیننا در مسیر پرونده متوجه تبحر و تسلط وکلای مجموعه السا خواهید شد.

در صورتی که این مقاله برای شما مفید است امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت ارتباط با وکیل در واتس آپ پیام بدهید.
Send via WhatsApp
تماس جهت مشاوره با وکیل