داوری

داوری

داوری چیست؟

داوری عبارت است از رفع اختلاف فی مابین طرفین دعوی یا اختلاف از طریق واگذاری آن به حکمیت اشخاصی که طرفین دعوی آنها را به تراضی و با رضایت خود انتخاب می کنند.

داوری در واقع یک دادرسی و قضاوت خصوصی است که طی آن داور با توجه به شرایط درخواستی طرفین دعوا و بدون توجه به تشریفات سخت حوزه آیین دادرسی مدنی وجود، به دعوا رسیدگی کرده و حکم صادر می‌کند.

در واقع متعاملین می توانند ضمن معامله ملزم شوند و یا به موجب قراردادجداگانه تراضی نمایند که در صورت بروز اختلاف بین آنان به داوری مراجعه کنند و نیز می توانند داور یا داوران خود را قبل یا بعد از بروز اختلاف تعیین نمایند. در ضمن در کلیه موارد رجوع به داور طرفین می توانند انتخاب داور یا داوران را به شخص ثالث یا دادگاه واگذار کنند.

رای داور پس از صدور آن قطعی و لازم الاجرا است، به استثناء موارد مندرج در ماده 489 قانون آئین دادرسی مدنی قابلیت اجرا را خواهد داشت. و در صورتی که محکوم علیه رای را اجرا نکند ، محکوم له می تواند با استناد به رای داوری درخواست اجرای آن را نموده باشد و متعاقب آن اجرائیه توسط دادگاه عمومی- حقوقی صادر می شود و وفق مقررات قانونی جهت شناسایی، توقیف، مزایده و فروش اموال محکوم علیه در جهت استیفاء حقوق محکوم له رای داوری اقدام مقتضی توسط اجرای احکام دادگستری به عمل خواهد آمد، مگر اینکه طرفین رای داوری به نحو دیگری مصالحه و سازش نموده باشند.

لازم به ذکر است که برخی از دعاوی قابل ارجاع به داوری نیست. مقنن این استثنائات را در ماده ۴۷۸ قانون آیین دادرسی مدنی احصا کرده است. به عنوان مثال دعاوی مربوط به اصل نکاح و فسخ آن، طلاق، نسب و دعاوی مربوط به ورشکستگی از این قبیل دعاوی هستند همچنین رسیدگی به امور کیفری نیز از صلاحیت داوری خارج است و باید در دادگاه‌ها طرح و رسیدگی شود .

برخی از مهم ترین مزیت های حل اختلاف از طریق داوری به جای مراجعه به محاکم دادگستری:

1-انتخاب داور توسط طرفین
برخلاف محاکم دادگستری که قاضی مشخص نیست در حل اختلاف از طریق داوری طرفین می توانند اشخاصی و موسساتی که که به صداقت و راستی و درستی آن ها اطمینان دارند را به عنوان مرجع حل اختلاف خود انتخاب کنند.

2- محل رسیدگی
دومین امتیاز این نهاد نسبت به رسیدگی در دادگاه آن است که طرفین به جای حضور در دادگاه به محلی که توسط داور تعیین شده مراجعه می‌کنند یا می‌توانند حسب توافق در محل مشخصی به اختلافات آنان رسیدگی شود. در واقع مشکلاتی برای طرفین در مراجعه به محاکم دادگستری وجود دارد که در رسیدگی از سوی داور وجود ندارد.

3- با کم ترین هزینه
همان طور که می دانید رسیدگی در دادگاه ها هزینه های زیادی در پی دارد و با توجه به خواسته این میزان مشخص می شود ، در حل اختلاف از طریق داوری هزینه دادرسی به طرز قابل توجه ای کاهش می یابد و موضوعی توافقی است.

4- رسیدگی در اسرع وقت
با توجه به حجم پرونده های رسیدگی در دادگاه های کشور مدت زمان زیادی را می طلبد و در برخی پرونده ها بیش از یک سال زمان صرف رسیدگی به پرونده می شود و این مدت زمان عملا موضوع رسیدگی را امری فرسایشی و خسته کننده خواهد کرد در حالی که حل اختلاف از طریق داوری بدون قرار گرفتن در صف طویل محاکم دادگستری و قرار گرفتن در فضای سنگین دادگاه ها است و در کمترین زمان ممکن صورت می گیرد.

5-خصوصی و محرمانه بودن رسیدگی
ویژگی دیگری که دادرسی توسط داور دارد آن است که رسیدگی توسط داور، خصوصی، محرمانه و غیرعلنی می‌باشد. این موضوع در فرضی مهم است که در دعاوی بین تجار و بازرگانان موضوعات مورد اختلاف برای رسیدگی مستلزم تبادل اطلاعات تجار است.

6- افزایش دقت در رسیدگی
به صورت کلی تراکم پرونده‌ها در دادگستری و محاکم سبب می‌شود که حجم بالایی از پرونده‌ها بر عهده قضات باشد و در نتیجه موجب تأخیر در رسیدگی و نارضایتی مردم می‌شود. در نتیجه استفاده و افزایش رجوع به نهاد داوری، از حجم پرونده‌ها می‌کاهد و مسلما دقت در رسدیگی را افزایش می دهد.

گروه وکلای السا در خصوص داوری چه خدماتی ارائه می دهد؟

گروه وکلای السا با مجوز داوری به شماره  50350 آماده ارائه خدمات داوری به متقاضیان است. این مجموعه با بهره گیری از وکلای متخصص و فارغ التحصیلان دکتری حقوق یقیننا اعتماد شما را به بهترین نحو جلب خواهد کرد.

داوری
4.3/5 - (6 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت ارتباط با وکیل در واتس آپ پیام بدهید.
Send via WhatsApp
تماس جهت مشاوره با وکیل