خیارات

احکام خیارات

خیارات به طور کلی شامل بیع و دیگر معاملات می شود با این حال احکام متعددی در مورد خیارات وجود دارد که در این قسمت به آن اشاره می کنیم.

خیارات بعد از فوت چه می شود؟

خیارات اصولا بعد از فوت صاحب خیار به ورثه منتقل می شود بنابراین مشتری که خیار عیب دارد یا بایعی که خایرا عیب دارد با مشتری که خیار تبعض صفقه دارد در صورت فوت خیار به وارث او منتقل می شود.

لازم به ذکر است که خیار شرط در صورتی که قید مباشرت شده باشد به وارث منتقل نمی شود در واقع در این حالت خیار شرط مختص به همان شخصی است که قید مباشرت شده است بنابراین بعد از فوت او خیار شرط به وارث منتقل نمی شود.

پس اصولا خیارات به وارث منتقل می شود به جز مواردی که خیار اساسا مختص به شخص خاصی است و قید مباشرت شده باشد در این صورت خیار بعد از فوت به وارث منتقل نمی شود.

بنابراین مهم ترین موضوع در احکام خیارات در این فرض این است که آیا قید مباشرت در خیار شرط شده است یا نه در صورتی که قید مباشرت شده باشد خیار به شخص دیگری منتقل نمی شود.

جرایم اتباع بیگانه

آیا در مواردی که شرط خیار برای شخصی غیر از متعاملین شده است به ورثه منتقل می شود؟

خیر

همان طور که در احکام خیارات به آن اشاره کردیم در صورتی که هر یک از متعاملین خیار شرط داشته باشند بعد از فوت به وارث یا وراث منتقل می شود ولی همان طور که در بحث خیار تخلف شرط به آن اشاره کردیم ممکن است خیار شرط برای هر یک از متعاملین باشد با این حال خیار شرط می تواند برای شخصی غیر از متعاملین بااشد در این صورت در صورت فوت شخص خیار شرط به ورثه او منتقل نمی شود.

وکیل الزام به تنظیم سند
وکیل الزام به تنظیم سند

آیا می توان سقوط برخی خیارات را شرط کرد؟

بله

یکی از احکام خیارات که به آن اشاره می شود این است که آیا می توان خیارات را ساقط کرد طبق ماده 448 قانون مدنی این امکان وجود دارد که خیارات ساقط شود .

فسخ با چه لفظی انجام می شود؟

از دیگر احکام خیارات که در ماده 449 اشاره شده است موضوع نحوه فسخ است. طبق این ماده فسخ می واند به هر لفظ یا فعلی باشد که دلالت بر فسخ کند.

تصرف چه تاثیری در خیار دارد؟

یکی از احکام خیارات که بسیار مهم است تصرفاتی است که در مبیع می شود  لازم به ذکر است در صورتی که صاحب خیار با علم بر وجود خیار تصرفاتی انجام دهد که کاشف از رضای او به معامله باشد امضای او محسوب می شود بنابراین در صورتی که خیاری در مورد شخصی وجود دارد می بایست حتی المکان تصرفاتی نباید انجام دهد که کاشف از رضای او به معامله باشد بنابراین مهم ترین موضوع در احکام خیارات این است که تصرفاتی نباید انجام دهد که کاشف از رضای او به معامله باشد.

فسخ فعلی به چه معنی است؟

یکی از احکام خیارات که به آن اشاره شد فسخ و نحوه فسخ معامله بود همان طور که اشاره شد فسخ می تواند به صورت فعل باشد یا لفظ در صورتی که فسخ به صورت فعل باشد اگر شخصی تصرفی در مال بکند که مبین فسخ باشد به معنی فسخ فعلی او است.

اگر هر دو متعاملین خیار داشته باشند تکلیف چیست؟

اگر متعاملین خیار داشته باشند و هر دو به یک نحو عمل کنند که تکلیف مشخص است ولی اگر یکی فسخ کند و دیگری امضا کند معامله منفسخ می شود. بنابراین در صورتی که یکی امضا کند و دیگری فسخ کند معامله منفسخ می شود.

خیار عیب
خیار عیب

در صورتی که مشتری مبیع را اجاره داده باشد تکلیف چیست؟

در صورتی که مشتری مبیع را اجاره داده باشد و بیع فسخ شود اجاره باطل نمی شود مگر این که شرط شده باشد مشتری حق هیچ گونه تصرفی در عین و منفعت ندارد که در این صورت اجاره باطل است.

بنابراین در صورتی که الف معامله ای با ب انجام دهد و بعد ب مال را اجاره دهد و سپس مشخص شود که معامله الف و ب فسخ شده است و ب مال را اجاره داده باشد اصولا اجاره معتبر است مگر این که در فسخ شرط شود که مشتری حق هیچ تصرفی در عین یا منفعت ندارد در این صورت اجاره باطل است.

این قاعده در مورد بیع وجود دارد

همچنین در صورتی که مشتری مبیع را متعلق حق غیر قرار دهد مثل این که نزد کسی به رهن بگذارد فسخ معامله موجب زوال حق نمی شود مگر این که شرط خلاف آن شده باشد.

کدام یک از انواع خیارات مختص بیع است؟

خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تاخیر ثمن

بیع معامله لازم است یا جایز؟

لازم مگر این که یکی از این خیارات در آن ثابت شود.

در صورتی که این مقاله برای شما مفید است امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت ارتباط با وکیل در واتس آپ پیام بدهید.
Send via WhatsApp
تماس جهت مشاوره با وکیل