قبولی برات

برات

قبولی برات

مهلت قبولی برات در صورتی که برات به رویت باشد یا به وعده از رویت باشد دارنده برات مکلف است که ظرف یک سال برات را برای اخذ قبولی ببرد و الا حق رجوع به ظهر نویس و همچنین به برات دهنده ای که وجه برات را به محال علیه رسیانده است نخواهد داشت.

بنابراین در برات قبولی برات مهلت دارد و می بایست ظرف یک سال از زمان برات قبولی برات را بگیرد در غیر این صورت حق مراجعه به ظهر نویس و برات دهنده و صادر کننده برات را ندارد.

قبولی برات به رویت و برات به وعده از رویت است

در صورتی که صادر کننده برات محل را به براتگیر نرسانیده باشد تکلیف چیست؟

در صورتی که صادر کننده برات محل برات را به براتگیر نرسانیده باشد و دارنده برات خارج از مهلت یک ساله که در برات به رویت و برات به وعده از رویت برای قبولی مراجعه کند می تواند به صادر کننده برات مراجعه کند. در واقع وقتی که صادر کننده برات محل را به براتگیر نمی دهد به این معنی است که براتگیر بدهکار صادر کننده برات نیست بنابراین صادر کننده در این فرض متعهد اصلی است.

و در صورتی که محل برات به براتگیر توسط صادر کننده برات داده شود و دارنده برات ظرف یک سال جهت اخذ قبولی برات مراجعه نکند دارنده برات نمی تواند به صادر کننده و ظهرنویس ها مراجعه کند.

لازم به ذکر است در صورتی که برای قبولی مهلتی تعیین شده باشد باید برای اخذ قبولی در همان زمان مراجعه شود وگرنه حق مراجعه به ظهرنویس ها و صادر کننده ای که محل برات را تامین کرده است ندارند

آیا ظهر نویس می تواند مدتی رابرای قبولی برات قرار دهد؟

بله

ظهرنویس اگر مدتی را برای قبولی قرار دهد براتگیر می بایست در همان مهلت برای قبولی و اخذ قبولی مراجعه کند در غیر این صورت حق رجوع به این ظهرنویس را ندارد ولی می تواند به سایر متعهدان مراحعه کند.

در برات به وعده و به وعده از تاریخ صدور تا قبل از سررسید می بایست قبولی اخذ شده باشد در این نوع برات که به وعده از تاریخ صدور است یا برات به وعده است تاریخ پرداخت مشخص است و دارنده برات می بایست ظرف همان مهلت مشخص به براتگیر مراجعه کند.

لازم به ذکر است در برات به رویت قبولی نیازی نیست بلکه مطالبه پرداخت فقط انجام می شود .

قبولی برات باید حتما با نوشته ای باشد؟

خیر

قبولی می تواند با مهر یا امضا باشد با این حال نیازی نیست که قبولی با نوشته ای همراه باشد در واقع صرف مهر یا امضا به منزله قبولی است

آیا  قبولی برات مشروط قابل قبول است؟

برات مشروط اصولا در قانون ما قابل قبول نیست و برات مشروط را نکول شده محسوب می کنیم با این حال دارنده می تواند اعتراض نکول بزند یا این که درحیطه همان شرط به براتگیر مراجعه کند

همچنین برات جزیی نیست قابل قبول است و دارنده در صورتی که بخواهد اعتراض نکول بزند می بایست نسبت به بخشی که پرداخت نشده است اعتراض نکول بزند

آثار قبولی برات چیست؟

1- پرداخت برات در سررسید

در صورتی که براتگیر برات را پرداخت کرده باشد در صورتی که بتواند ثابت کند که نسبت به صادر کننده برات بدهکار نبوده است می تواند علیه صادر کننده برات اقامه دعوا کند.

2- عدم حق رجوع از برات

قبول کننده حق رجوع از برات را ندارد

نکول برات چه شرایطی دارد؟

برات را می توان قبول کرد یا نکول کرد

حداکثر مهلت اعلام قبولی توسط براتگیر 24 ساعت بعد از ارائه برات است. همچنین براتگیر می تواند 24 ساعت پس از ارائه برات برای اعلام قبولی مهلت بخواهد . همچنین براتگیر می تواند برای قبولی برات مهلت بخواهد.

نکول می بایست به صورت یک تصدیق نامه ای به نام اعتراض یا پورتست نکول انجام می شود.

تصدیق نامه یا پورتست به این معنی است که دارنده به براتگیر مراجعه کرده است و براتگیر نکول کرده است. لازم به ذکر است مهلت اعتراض نکول حداکثر ظرف ده روز از تاریخ ارائه برات به براتگیر است.

مهلت اعتراض نکول حداکثر ظرف ده روز از تاریخ ارائه برات به براتگیر است.

انواع نکول به شرح زیر است:

– نکول ارادی

– امتناع از نکول یا قبول

– قبولی مشروط

– قبول جزیی

– ورشکستگی براتگیر

ضمانت اجرای نکول برات به چه نحو است؟

در صورتی که نکول برات اتفاق بیفتد ظهر نویس ها و برات دهنده می بایست برای تادیه وجه برات ضامنی ارائه دهد یا وجه برات را به انضمام مخارج اعتراضنامه و مخارج برات رجوعی باشد فورا باید تادیه کند.

بنابراین ظهرنویس ها و برات دهنده ها در صورتی که برات نکول شود می بایست ضامنی معرفی کنند یا این که وجه برات را تادیه کند.

لازم به ذکر است که دارنده زمانی می تواند از مزایای نکول استفاده کند و به ضامن یا صادر کننده مراجعه کند.

انواع نکول عبارتند از:

– نکول ارادی

– امتناع از نکول یا قبول

– قبولی مشروط

– قبولی جزئی

اگر دارنده واخواست نکول انجام دهد می تواند از مزایایی که قانون تجارت بر علیه ظهرنویسان و برات دهنده به نفع دارنده ایجاد کرده است، استفاده نماید.

بنابراین در صورتی که نکول واقع شود طبق قانون تجارت با تقاضای دارنده ظهرنویسان و برات دهنده باید ضامن بدهد یا این که پرداخت فوری برات توسط ظهرنویس ها و صادر کننده باید انجام شود.

پرداخت فوری برات نیازی به تنظیم اعتراض عدم تادیه ندارد اما اگر دارنده تا زمان سر رسید صبر کند و پس از آن بخواهد وجه را مطالبه کند اعتراض عدم تادیه الزامی است.

آیا دارنده موظف است که ضامن معرفی شده را قبول کند؟

دارنده برات ملزم نیست که ضامن معرفی شده توسط ظهرنویس و صادر کننده برات را قبول کند چرا که عقد ضمان نیاز به رضایت دارد و نمی تواند به صورت ایقاع واقع شود.

قبولی شخص ثالث چه جایگاهی در برات دارد؟

در صورتی که برات نکول شود و اعتراض نکول هم صورت بگیرد شخص ثالثی می تواند از طرف هر یک از ظهرنویس ها یا از طرف براتگیر برات را قبول کند. قبول برات توسط شخص ثالث می بایست در اعتراضنامه قید شده باشد.

لازم به ذکر است که قبولی شخص ثالث باید در اعتراضنامه نکول نوشته شود و می تواند به صورت اثر انگشت یا  امضا باشد ولی نمی تواند به صورت مهر باشد ولی قبولی براتگیر حتما باید در برگ برات نوشته شود و می تواند مهر یا امضا باشد.

بنابراین صدور برات می تواند مهر یا امضا باشد و قبولی براتگیر هم مهر یا امضا است ولی قبولی شخص ثالث حتما باید از طریق امضا باشد.

انواع قبولی برات توسط شخص ثالث به چه نحو است؟

قبولی ثالث اصولا به دو نحو است در برخی موارد  نام ثالث در برگه برات قید می شود و در برخی موارد نام ثالث قید نمی شود در صورتی که نام ثالث در برگه برات قید شده باشد شخص دارنده می بایست پس از نکول براتگیر به شخصی ثالثی که نام او در برات قید شده است مراجعه کند و در صورتی که مراجعه نکند حق استفاده از مزایای برات را از دست می دهد

و همچنین در صورتی که نام ثالث در برات قید نشده باشد دارنده برات الزامی ندارد که حتما به ثالث رجوع کند و اگر به ثالث رجوع نکرد کماکان حق رجوع به ظهر نویس ها و صادر کننده را بری تادیه وجه برات دارد

آیا قبولی ثالث در حقوق دارنده اثر دارد؟

تا زمانی که برات تادیه نشده باشد کلیه حقوقی که برای دارنده برات از نکول در مقابل برات دهنده و ظهرنویس ها حاصل می شود محفوظ است. لازم به ذکر است در صورت که برات توسط ثالث تادیه شود ثالث این حق را دارد که به شخصی که به نفع او برات را قبول کرده است رجوع کند. همچنین می تواند به ایادی قبل او نیز رجوع کند بنابراین اگر به نفع ظهر نویس سوم برات را قبول کرده باشد حق رجوع به ظهرنویس سوم و ظهرنویس دوم و اول را خواهد داشت.

همچنین دارنده به هر ظهرنویسی که حق رجوع داشته باشد حق رجوع به ضامن او را نیز خواهد داشت.

بنابراین زمان ورود ثالث بعد از نکول و اعتراض نکول است و ثالث می تواند به نفع ظهر نویس یا برات دهنده برات برات را قبول کند و در صورت قبولی این حق را خواهد داشت که به او و ایادی قبل او رجوع کند

در صورتی که این مقاله برای شما مفید است امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت ارتباط با وکیل در واتس آپ پیام بدهید.
Send via WhatsApp
تماس جهت مشاوره با وکیل